diumenge, 27 de maig del 2012

La banalitat del mal




Comparar la banca amb Mordor, l’origen del mal a la faula del Senyor dels Anells, du a comparar els seus empleats amb orcos al servei de Sauron, extrem un poc simplista si es té en compte que l’estat-de-ser orcos es dóna només de dilluns a divendres i en horari d’oficina, i que l’aspecte de bèstia assedegada de sang dels empleats bancaris és aparentment diferent.

Amb tot, no està de més treure-li la pols a unes paraules de Hannah Arendt a propòsit del funcionari nazi Eichmann, ja que il·lustren d’alguna manera un ésser amb capacitat de ser orco, humà, inhumà i funcionari al mateix temps:

‘(…) Lo más grave, en el caso de Eichmann, era precisamente que hubo muchos hombres como él, y que estos hombres no fueron pervertidos ni sádicos, sino que fueron, y siguen siendo, terrible y terroríficamente normales. Desde el punto de vista de nuestras instituciones jurídicas y de nuestros criterios morales, esta normalidad resultaba mucho más terrorífica que todas las atrocidades juntas, por cuanto implicaba que este nuevo tipo de delincuente (…) comete sus delitos en circunstancias que casi le impiden saber o intuir que realiza actos de maldad.’


1 comentari:

  1. Uep, ja ho crec que seguesc navegant, a vegades he fermat es timó i avam on anava a parar i sabia que as final trobaria als naufrags vascos que vam desapareixer fa uns cinc mesos.
    Li he de donar sa nova bona a n´en David Marti, fa una setmana m´asegurava de que tard o prest es retrobariem .

    http://www.tumblr.com/blog/quimeres tenc aquest altra vaixell per a navegar i fer incursions rapides , d´estraperlo i demés. avam quetrobes.

    Ara amb deteniment llegire aquest bloc amb la seva totalitat.

    Et dic coses i sabem ont som i on volem anar.

    salut i content de seguir navegant.

    ResponElimina