dissabte, 28 d’abril del 2012

Hermione d'Icària




El cas d’Hermione d’Icària, filòsofa grega del segle V aC., és únic entre els pensadors de la Grècia clàssica. D’origen esclau, va néixer a la població portuària d’Icària que actualment porta el nom d’Agios Nicolaos, entre l’any 430 i el 428 aC.

Després de ser venuda com esclava a un mestre escultor que viatjava en una nau de la Lliga Dèlica per construir el Partenó, va arribar a la polis d’Atenes, en aquell moment governada per Pèricles, aproximadament l’any 445 aC. Durant un temps va guanyar-se la vida fent de serventa, fins que, segons els testimonis de l’època, va escapar-se i es va dedicar a vagarejar per la ciutat.






Les seves reflexions filosòfiques no formen un corpus tancat, ni tampoc un sistema filosòfic coherent. Es tracta d’observacions fugisseres, pròpies d’una manera d’entendre el món oberta a un tarannà canviant i inestable. Una de les seves frases més cèlebres, escrita en koiné, va aparèixer a la base d’una de les columnes del Partenó. Hermione d’Icària va diexar escrit: ‘Tot l’art de la civilització hel·lènica es funda en l’explotació. És hora d’indignar-se.’                

(Moisès DOLZ / Gibet FEMENIAS)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada